Založ si blog

Starý most konečne dostane nový šat

V tomto článku sa budem venovať starému mostu, ktorý spája centrum Považskej Bystrice a mestkú časť Orlové. Most je  dlhodobo v zlom technickom stave, čo je možné poznať už samotným prejazdom.
Rekonštrukcia je v pláne na tento rok.

Tento most má bohatú históriu, začal sa budovať v roku 1930, súčasne s výstavbou Zbrojovky.
Stavba bola v priebehu leta 1935 prakticky hotová. Na konci druhej svetovej vojny bol v pondelok ráno 30. apríla 1945 o 7.10 h zo zákopov z priľahlého kopca spustili Nemci detonáciu.Bolo to len pár hodín pred príchodom prvých osloboditeľských rumunských jednotiek. Do Váhu sa zrútili štyri polia od Považskej Bystrice a nálože kompletne rozmetali i tri piliere s oblúkovými výstužami podopierajúcimi mostovku. Po skončení vojny začali práce na jeho obnovení.  Slávnostne otvorený bol 6. novembra 1949 o 8.00 h. Keďže sa zvyšovala premávka cez daný úsek, tak v roku 1993 sa začalo so stavbou „mostovej dvojičky“ aby sa uľahčila doprava. Most bol naprojektovaný v nových parametroch, čiže vozovka dosahovala a i dnes dosahuje šírku 8 m, chodník dosahuje šírku 3 m a nachádza sa na pravej strane v smere od Považskej Bystrice. Táto časť bola otvorená v roku 1997. Svetelná vzdialenosť oboch mostov od seba je presne 3 m. V roku 2013 pribudla inteligentná križovatka na diaľničný privádzač. Taktiež v tomto roku boli početné výtlky na starom 65-ročnom moste, ktorý tvorí pravý jazdný pruh od Orlového, nahradila nová asfaltová pokrývka. Je tiež nanajvýš zaujímavé, že prvých 45 m tohto jazdného pruhu dodnes podopiera medzivojnová konštrukcia z roku 1935, ktorej vek nedávno presiahol 80 rokov.

V súčastnosti, napriek týmto úpravám si most vyžaduje celkovú rekonštrukciu. Táto oprava bude stáť niekoľko miliónov eur. Kraj chce peniaze získať z eurofondov, žiadosť schválili krajský poslanci už v januári. V tejto žiadosti sa nachádzali štyri krajské cesty. Medzi nimi bola aj cesta druhej triedy s označením 517, vrátane Orlovského mosta. „Ide o prvú etapu, v rámci ktorej bude zrekonštruovanýh 3,5 km cestnej komunikácie, vrátane Orlovského mosta“ informoval krajských poslancov Milan Semanco, vedúci odboru regionálneho rozvoja.

Zlý stav vozovky Orlovského mosta (neznámy)

Dúfajme, že práce sa rozbehnú už čoskoro. Jedná sa o vyťaženú trasu a taktiež má aj historickú hodnotu. Osobne si myslím, že vedenie TSK v danom prípade odvádza dobrý kus práce v spolupráci s mestom Považská Bystrica. Osobne verím, že už koncom roka bude na danom moste počuť čulý stavebný hluk.

Smeráci rozbehli oslavy MDŽ vo veľkom štýle

10.03.2017

Už je z toho tradícia. Vtipy o ženách či historky z mladosti. Aj tento rok smeráci štartujú šnúru osláv Medzinárodného dňa žien. Ako sa vyjadrila centrála strany: „Strana SMER – SD oslavuje Medzinárodný deň žien pravidelne a to bez ohľadu na to, či je vo vláde alebo nie.“ Tento rok na fanúšikov strany čakala jedna veľká zmena. Mítingy moderoval [...]

„Transparentný“ a obyčajný človek Igor Matovič.

22.02.2016

V poslednej dobe médiá poskytujú veľa informácií hlavne o dvoch pánoch, a to o súčasnom premiérovi a predsedovi strany Smer – SD Róbertovi Ficovi a o predsedovi strany Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi. Keďže o Róbertovi Ficovi si prečítate v každom druhom článku, dnes krátko rozoberiem len Igora Matoviča. Pripomeňme si jeho históriu, kde vlastne začal [...]

Jar 2016 – obdobie štrajkov alebo len predvolebná kampaň opozície? ? ?

08.02.2016

Tento rok začal zostra, začali vo veľkom štrajkovať učitelia a zdravotné sestry podávali hromadné výpovede. No skutočne im ide o lepšie platové podmienky, či sa jedná len o špinavú kampaň opozície? V tomto článku sa dozviete môj názor na danú problematiku a osobne si myslím, že každý rozumný človek si sám na to spraví objektívny názor. Začnem [...]

Juraj Blanár / Robert Fico /

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Opatrenia v podobe prevzatia časti utečencov alebo finančnej či materiálnej pomoci pre krajiny zasiahnuté prílivom migrantov označil pred novinármi za diktát, nejde podľa neho o solidaritu.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

16.04.2024 11:07

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 46601x
Priemerná čítanosť článkov: 5178x

Autor blogu

Kategórie