Založ si blog

Jar 2016 – obdobie štrajkov alebo len predvolebná kampaň opozície? ? ?

Tento rok začal zostra, začali vo veľkom štrajkovať učitelia a zdravotné sestry podávali hromadné výpovede. No skutočne im ide o lepšie platové podmienky, či sa jedná len o špinavú kampaň opozície? V tomto článku sa dozviete môj názor na danú problematiku a osobne si myslím, že každý rozumný človek si sám na to spraví objektívny názor.

Začnem s problematikou zdravotných sestier. Osobne narazím na ochotnú zdravotnú sestru veľmi zriedka, ale to sem nepatrí. Chápem, že je ťažké vyžiť z platu, ale ktorý Slovák tento problém nepozná? Vošli do tvrdého štrajku tým, že podali hromadné výpovede. Niektoré sestry si to rozmysleli. Najviac ich podalo výpovede v Prešove a v Žiline. Už zo samotných výpovedí niektorých sestier po skončený pomeru je vidieť, že sú smutné a nevedia, čo ďalej. Všetci riaditelia týchto postihnutých nemocníc touto krízou verejne vyhlásili, že sestry, ktoré sa vrátia, budú prijaté. Tak prečo to niektoré nevyužijú, tomuto nerozumiem. Ďalej sa veľa opozičných poslancov a strán vyjadrilo, že zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v týchto nemocniciach nefunguje a pacient bude ukrátený o zdravotnú starostlivosť. Osobne som bol pred 2 dňami v Žilinskej nemocnici, no musím povedať, že som stihol dve vyšetrenia u dvoch rôznych doktorov (teda oddeleniach) bez nejakého extra zdržania, samozrejme čakať sa musí, ďalej som tam stretol známeho, ktorý tam je hospitalizovaný a samozrejme ma hneď napadlo, či je o neho postarané, alebo cíti absenciu zdravotného personálu. Priznal, že sestier je pomenej na oddelení, no zvyšné stíhajú svoju prácu bez problémov.
Na druhú stranu ma prekvapuje, ako sa rozhodli viesť tento štrajk hlavné organizátorky. Príde mi to vážne spolitizované. Dosť ma prekvapilo, že išli na návštevu premiéra bez ohlásenia. Asi nikto nemá rád, keď ho niekto navštívi bez ohlásenia, predsa len ide o slušnosť. Osobne byť na premiérom mieste, tak ich ani neprijmem, ale tu ukázal svoju veľkosť a prijal ich, aj keď očividne podľa ich slov sa veci nikam nepohli. Zdravotné sestry boli jednoducho zneužité na politickú kampaň niektorých opozičných politikov!

Teraz prejdem k našim učiteľom, chvíľami sa strácam, o čo im presne ide, či o lepšie vybavenie škôl alebo len o ich platy. Pokiaľ viem zriaďovateľom škôl sú mestá a samosprávne kraje a následne až potom môže spomínať štát. Bavil som sa so známym, ktorý je učiteľ, no nevstúpil do štrajku, pýtal som sa ho prečo on nie, odpoveď ma prekvapila:

„Nedávno som dostal pridané na plate, takže som celkom spokojný. Je pravda, že mám kratšiu pracovnú dobu, no mám aj prácu na doma, ale je to o tvojej šikovnosti, ako si pripravíš veci na hodinu, prípadne na písomky. Čím lepšia príprava, tým menej práce, hlavne s opravami a kontrolami, predsa len teraz sú veľmi obľúbené testy“. Na vybavenie školy mi povedal, že je priemerné, samozrejme mohlo by byť aj lepšie, ale postačuje. Osobne priznal, že niektorých učiteľov z jeho školy, čo sa pridali do štrajku nechápe a čuduje sa že práve išli takí, čo sa buď snažili presadiť v miestnej politike, alebo sú v spojení s niektorou s opozičných strán. Predsa len do štrajku sa zapojilo z celkového počtu škôl len nejaké 2%. Z môjho pohľadu je to žalostne málo. Osobne ma zaujímal aj váš názor na danú vec, tak som troška posurfoval po internete a našiel som celkom zaujímavé články. Zverejním len dva ako zdroje:
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/strajk-ucitelov-rozdelil-slovakov-tvrde-slova-pedagogov-zabolia.html
http://www.cas.sk/clanok/342768/exkluzivny-prieskum-pre-novy-cas-co-si-o-strajku-ucitelov-myslia-slovaci.html

Z tohto mi vyplýva, že väčšina Slovákov, samozrejme opýtaných, je proti zvýšeniu platu a už vôbec nepodporujú štrajk učiteľov a zdravotných sestier. Predsa len priemerný Slovák nezarobí ani to, čo priemerný učiteľ. Ja osobne za tým vidím jednu veľkú kampaň, do ktorej sa neúmyselne zamiešali aj nevinní ľudia, čo je smutné. Bohužiaľ na pošpinenie niektorých strán sú potrebné aj takéto kroky. No štrajkovať pár týždňov pred voľbami mi tým zavádza nech si tvrdí kto chce čo chce. Predsa len rôzne strany nasľubovali, už neviem čo ako to bude vyzerať po voľbách, ak prejdú do parlamentu, prípadne budú súčasťou vládnej koalície, no myslím si, že ide len o predvolebné sľuby niektorých predstaviteľov súčasnej opozície. Radšej si vsadím na istoty a nebudem tam púšťať rôznych podvodníkov, bláznov, polobláznov a podivínov. Ale myslím si, že na toto si viete spraviť názor aj sami. Priatelia, tak hlavne nezabudnite ísť 5. marca k volebným urnám. Hlavne podľa svojho svedomia a vedomia, počúvajte svoj rozum a vyjadrite svoj názor, len nebuďte figúrkami a nenechajte sa zneužívať, tak ako boli teraz zneužití učitelia a zdravotné sestry!

 

Smeráci rozbehli oslavy MDŽ vo veľkom štýle

10.03.2017

Už je z toho tradícia. Vtipy o ženách či historky z mladosti. Aj tento rok smeráci štartujú šnúru osláv Medzinárodného dňa žien. Ako sa vyjadrila centrála strany: „Strana SMER – SD oslavuje Medzinárodný deň žien pravidelne a to bez ohľadu na to, či je vo vláde alebo nie.“ Tento rok na fanúšikov strany čakala jedna veľká zmena. Mítingy moderoval [...]

Starý most konečne dostane nový šat

10.03.2017

V tomto článku sa budem venovať starému mostu, ktorý spája centrum Považskej Bystrice a mestkú časť Orlové. Most je dlhodobo v zlom technickom stave, čo je možné poznať už samotným prejazdom. Rekonštrukcia je v pláne na tento rok. Tento most má bohatú históriu, začal sa budovať v roku 1930, súčasne s výstavbou Zbrojovky. Stavba bola v priebehu leta 1935 prakticky [...]

„Transparentný“ a obyčajný človek Igor Matovič.

22.02.2016

V poslednej dobe médiá poskytujú veľa informácií hlavne o dvoch pánoch, a to o súčasnom premiérovi a predsedovi strany Smer – SD Róbertovi Ficovi a o predsedovi strany Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi. Keďže o Róbertovi Ficovi si prečítate v každom druhom článku, dnes krátko rozoberiem len Igora Matoviča. Pripomeňme si jeho históriu, kde vlastne začal [...]

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Predseda KDH Milan Majerský

KDH listom žiada eurokomisiu, aby nám nepozastavila čerpanie financií z plánu obnovy

16.04.2024 17:34

"Nechceme, aby za 'prešľapy' vlády bol potrestaný občan," vyhlásil líder hnutia Milan Majerský.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 46603x
Priemerná čítanosť článkov: 5178x

Autor blogu

Kategórie