Založ si blog

Technika je naša budúcnosť či záhuba? ? ?

Celkovo je človek ovplyvňovaný spoločnosťou, a tá dnešná je prešpikovaná technickými vymoženosťami. Málokto sa dnes čo i len pohne z domu bez toho, aby si so sebou zobral telefón, prípadne tablet a niektorí dokonca aj notebook. Samozrejme technika uľahčuje život, to platí a aj platiť bude. No naozaj nám prospieva alebo práve naopak nám škodí? Skúsime sa práve zaoberať smartfónmi a pc technikou.

Ako som už spomenul, veľa z nás si nevie predstaviť život bez smartfónov a s nimi prichádzajúcimi výhodami. Predsa len máme všetko doslova hneď po ruke. Klasické výhody mobilných telefónov ako telefonovanie a SMS predsa len pomaly vychádzajú z módy a väčšina dáva prednosť posielaním správ a telefonovaním cez rôzne aplikácie, prostredníctvom mobilného internetu. Výhodou mobilného internetu je, že rôzne informácie si vieme okamžite vyzistiť. Či už ide o informácie o spojoch, počasí, aktuálnom dianí a podobne. Dokonca pri cestovaní na dlhšie trate si bežne vieme pustiť nejaký online film, samozrejme ak nám to dovolí rýchlosť pripojenia, ale tak väčšina diaľkových spojov je vybavená wifi, čo je výhoda. Na druhú stranu, veľa ľudí si myslí, že keď má všetky informácie k dispozícii v mobile, nemusí nič vedieť. Čo podľa môjho názoru troška osprostieva ľudí.

Samozrejme s vylepšeniami prichádza aj zábava. Väčšina zariadení má dostupný obchod s celou plejádou aplikácií. Niektoré nám pomáhajú v navigácii, pri športových aktivitách, výpočtoch alebo získaní informácii. No najčastejšie si asi všetci sťahujem hry. Niektorí ich využívame len na skrátenie chvíľky čakania, no sú aj prípady, kedy niektorým je problém vytrhnúť zariadenie z rúk, aby prestali hrať. Všetko treba s mierou, no nikto nevieme presne povedať, kedy sa človek na tom stáva závislým a kedy nie. Dokonca som si spravil menší prieskum, ako to riešili rôzni vedci. Samozrejme rôzne nezávislé štúdie urobili rôzne výskumy, no keď som si ich porovnal tak sa úplne líšili (z toho dôvodu ich sem ani nedávam ).

Mobily sú jedna vec, ale závislosti na Pc, Xbox, PSP hrách sú asi horšie, osobne si tiež viem zahrať a odreagovať sa tak jednu až dve hodiny denne, podľa času. Treba niekedy vypnúť a odreagovať sa, aj keď únikom od reality. V posledných rokoch výrobcovia robia čoraz lepšie hry, či už sa jedná o dejovú zápletku, ale asi najlepšia vlastnosť je grafická stránka, ktorá sa už približuje realite. No bohužiaľ sú aj taký, čo strácajú pojem o čase pri hrách, a doslova im prechádza život pomedzi prsty.

media

Jeden známi mi hovoril, že sa radšej zahrá večer, keď jeho priateľka zaspí a jemu sa nedá, ako by mal hľadať dáke nezmyselnosti na internete, či niekde inde. Tak nepriamo to nazval aj ako prevencia pred neverou a zárukou dlhodobého vzťahu, pretože ktorá žena by odmietla viacej času pre seba. No sú prípady, kedy si páriky zahrajú proti sebe, aby uvoľnili napätie a odreagovali sa, prípadne odbúrali stereotyp.

Aj keď ide o jednoduchý spôsob odreagovania, ľudia by nemali zabúdať prečítať si dobru knihu, pozrieť dobrý film ale hlavne tráviť čas so svojimi blízkymi, kamarátmi vonku či už v bare. Predsa len písanie cez facebook, nie je také dobré, ako priamy kontakt z očí do očí, a aj keď asi máme pohodlné prostredie doma, treba vyraziť aj do prírody. Naša vlasť má čo poskytnúť počas všetkých ročných obdobiach, tak keď sa dá treba to využiť a nebyť stále len v obklopení techniky.

Smeráci rozbehli oslavy MDŽ vo veľkom štýle

10.03.2017

Už je z toho tradícia. Vtipy o ženách či historky z mladosti. Aj tento rok smeráci štartujú šnúru osláv Medzinárodného dňa žien. Ako sa vyjadrila centrála strany: „Strana SMER – SD oslavuje Medzinárodný deň žien pravidelne a to bez ohľadu na to, či je vo vláde alebo nie.“ Tento rok na fanúšikov strany čakala jedna veľká zmena. Mítingy moderoval [...]

Starý most konečne dostane nový šat

10.03.2017

V tomto článku sa budem venovať starému mostu, ktorý spája centrum Považskej Bystrice a mestkú časť Orlové. Most je dlhodobo v zlom technickom stave, čo je možné poznať už samotným prejazdom. Rekonštrukcia je v pláne na tento rok. Tento most má bohatú históriu, začal sa budovať v roku 1930, súčasne s výstavbou Zbrojovky. Stavba bola v priebehu leta 1935 prakticky [...]

„Transparentný“ a obyčajný človek Igor Matovič.

22.02.2016

V poslednej dobe médiá poskytujú veľa informácií hlavne o dvoch pánoch, a to o súčasnom premiérovi a predsedovi strany Smer – SD Róbertovi Ficovi a o predsedovi strany Obyčajných ľudí Igorovi Matovičovi. Keďže o Róbertovi Ficovi si prečítate v každom druhom článku, dnes krátko rozoberiem len Igora Matoviča. Pripomeňme si jeho históriu, kde vlastne začal [...]

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 46625x
Priemerná čítanosť článkov: 5181x

Autor blogu

Kategórie